Tromsø Internasjonale Filmfestival

Dette årlige nord-norske arrangementet blir som regel holdt i midten av januar, og er den største filmfestivalen i Norge. I 2012 ble hele 52 900 billetter og 6425 festivalbevis solgt. Under festivalen vises filmene på blant andre Fokus Kino, Hålogaland Teater, Verdensteatret og Kulturhuset.

Under festivaluken starter visningene på mandag, og den offisielle åpningen er på onsdagen. Søndag er som regel dagen det hele avsluttes, selv om enkelte filmer blir vist på mandagen uken etter fordi de ofte ble utsolgte under uken. Kjente norske filmer som Kautokeino-oppgjøret og Mannen fra Snåsa hadde sine primærer på TIFF.

TIFF, som i tillegg er den største kultureventen i hele Nord-Norge, ble holdt for første gang i 1991. Den gangen deltok totalt 5200 stykker. 28 festivaler senere, i år 2018, deltok så mange som 10 905 ulike mennesker på TIFF, og det totale besøket var på 60 135. Festivalen viser filmer av høy kvalitet fra hele verden, og får både lokale og internasjonale besøkende.

TIFF har som formål å være et positivt innslag for næringslivet i nord, så vel som å være en møteplass for det lokale filmmiljøet i området. Fordi festivalen avholdes i januar, som betyr slutten av mørketiden i nord, benyttes den perfekte muligheten til å vise filmer utendørs, midt i sentrum av Tromsø. Ofte er filmene dokumentarer og kortfilmer, i tillegg til visninger for barn og unge.

Tilbud for barn

Tromsø Internasjonale Filmfestival ønsker å ha tilbud tilgjengelige for filmglade mennesker i alle aldre. Derfor arrangerer de Verdens Beste, som er navnet på Tromsø Barnefilmfestival. Målet er at både store og små barn skal være representerte, slik at festivalen ikke utelukker noen. Både barnehager, barneskoleklasser 1.-4. klasse, 5.-7. klasse, samt eldre skoleelever har blitt tenkt på. For barnas del arrangeres “Barnas festivalkafe” i regi av Norges Råfisklag. Der serveres det varm fiskekake med drikke til.

Bli festivalvenn

En spesiell type medlemskap kan kjøpes for de største filmelskerne der ute. Blir du festivalvenn skaffer du deg noen fordeler. Det blir mulig for deg å kjøpe billetter før det faktiske billettsalget har startet. Da har du sjansen til å skaffe deg billetter til akkurat de forestillingene du måtte ønske deg, uten at du må bekymre deg for å kjøpe billetter før de blir utsolgte.

Barents-TIFF

TIFF samarbeider med arrangører for filmfestivaler og kunstnere i Russland. Dette er et viktig ledd i samarbeidsavtalene for kultur mellom Norge og Russland. Filmkultur formidles på tvers av de to landegrenser, hvilket er med på berike TIFF sitt utvalg av film hvert år. Barents-TIFF driver distribusjon av russisk film i Norge for øvrig, så vel som å eksportere norsk film til Russland.

Samarbeid mellom kunstnere fra Norge og Russland står ofte i regi av Barents-TIFF, som gjør dette i form av å vise stumfilmer. I tillegg hjelper de med å drive mentorvirksomhet for russiske festivaler.

Stumfilmdager

Stumfilmdager holdes om våren, og går ut på å vise gamle klassikere innen stumfilm, akkompagnert med nymotens musikk spilt live. Arrangementet foregår i Verdensteatret, som er bygget spesielt for stumfilmer. Stumfilmdager har siden 2006 blitt arrangert hvert år, og er den eneste stumfilmfestivalen i Norden.

Et eksempel kan være fra 2018: en av filmene som ble vist var den amerikanske klassikeren “What’s the World Coming To?” fra 1926. En artig, futuristisk komedie som handler om en fiksjonell fremtid hvor kjønnsforskjeller er reverserte, og kvinner og menn har byttet roller. Tromsøværingen Julie Alapnes både komponerte og fremførte musikken live på fele under festivalen.